ABB

Yüzde 15’ten yüzde 24’e yükseldi

EKONOMİ 21.07.2022 - 16:32, Güncelleme: 21.07.2022 - 16:32
 

Yüzde 15’ten yüzde 24’e yükseldi

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yıllık yüzde 15 olarak uygulanmakta olan tecil faizi bugünden itibaren yıllık yüzde 24 olarak belirlendi.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yıllık yüzde 15 olarak uygulanmakta olan tecil faizi bugünden itibaren yıllık yüzde 24 olarak belirlendi. Gecikme zammı oranı da Resmi Gazete'te yer alan 5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık yüzde 1,6'dan yüzde 2,5'e çıkarıldı. Yüzde 15’ten yüzde 24’e yükseldi Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tebliğ edilen karara göre, yıllık yüzde 15 olarak uygulanmakta olan tecil faizi oranı bugünden tarihinden itibaren yıllık yüzde 24 olarak belirlendi.   Tebliğ tarihinden önce yapılan müracaatlara dayanılarak tecil edilen amme alacakları ile bu tarihten önce tecil edilmiş ve şartlara uygun olarak ödenen alacaklarda müracaat tarihlerinden itibaren eski tecil faizi oranı olan yüzde 15 uygulanmaya devam edecek. Ertelenen alacaklar için hesaplama             Aynı şekilde, tebliğin yayım tarihinden önce tecil edilmiş amme alacaklarına yönelik tecilin ihlal edilmiş olması ve yeni talepler üzerine yeniden tecil yapılması halinde, bugüne kadar eski tecil faizi oranı yüzde 15, bu tarihten sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarına ise yüzde 24 tecil faizi oranı uygulanacak. Diğer taraftan, ilgili kanuna göre tecil edilen alacaklar için hesaplanan tecil faizi oranı da bu tebliğle belirlenen oran ve uygulama esasları dikkate alınarak tespit edilecek. Tecil faizi nedir? Tecil faizi kamu borcu için yapılan erteleme işlemlerinde hesaplanan ve vadesi geldikçe ödenen faizdir. Yani devletin alacaklarına uyguladığı gecikme faizidir.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yıllık yüzde 15 olarak uygulanmakta olan tecil faizi bugünden itibaren yıllık yüzde 24 olarak belirlendi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yıllık yüzde 15 olarak uygulanmakta olan tecil faizi bugünden itibaren yıllık yüzde 24 olarak belirlendi. Gecikme zammı oranı da Resmi Gazete'te yer alan 5801 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık yüzde 1,6'dan yüzde 2,5'e çıkarıldı.

Yüzde 15’ten yüzde 24’e yükseldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tebliğ edilen karara göre, yıllık yüzde 15 olarak uygulanmakta olan tecil faizi oranı bugünden tarihinden itibaren yıllık yüzde 24 olarak belirlendi.

 

Tebliğ tarihinden önce yapılan müracaatlara dayanılarak tecil edilen amme alacakları ile bu tarihten önce tecil edilmiş ve şartlara uygun olarak ödenen alacaklarda müracaat tarihlerinden itibaren eski tecil faizi oranı olan yüzde 15 uygulanmaya devam edecek.

Ertelenen alacaklar için hesaplama            

Aynı şekilde, tebliğin yayım tarihinden önce tecil edilmiş amme alacaklarına yönelik tecilin ihlal edilmiş olması ve yeni talepler üzerine yeniden tecil yapılması halinde, bugüne kadar eski tecil faizi oranı yüzde 15, bu tarihten sonra ödenmesi gereken taksit tutarlarına ise yüzde 24 tecil faizi oranı uygulanacak.

Diğer taraftan, ilgili kanuna göre tecil edilen alacaklar için hesaplanan tecil faizi oranı da bu tebliğle belirlenen oran ve uygulama esasları dikkate alınarak tespit edilecek.

Tecil faizi nedir?

Tecil faizi kamu borcu için yapılan erteleme işlemlerinde hesaplanan ve vadesi geldikçe ödenen faizdir. Yani devletin alacaklarına uyguladığı gecikme faizidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.