Tugay işten çıkarmaları savundu: Bir adaleti var

Tarafsız Haber - İzmir Büyükşehir Belediye (İZBB) Başkanı Cemil Tugay işten çıkarmaları “Bir adaleti, bir mantığı var” diye savundu.

İzmir’de 29 Mayıs’ta İZENERJİ, İZELMAN ve EGEŞEHİR A.Ş işçileri greve başlamış, 4 Haziran’da belediyeyle anlaşılınca grev sona ermişti.

   

Anlaşmanın üzerinden bir hafta geçmesinin ardından İzBB bu kez Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası’na yazı göndererek İZDOĞA, İZULAŞ ve İZBETON’dan toplam 1000 çalışanın işten çıkarılacağını duyurmuştu.

Tugay geçen hafta şöyle demişti:

“Marttaki artışın iptalini önerdik, o yapılmadı. Bundan sonra eylülde artış var. Hiç olmazsa bunun durdurulmasını talep ediyoruz. Sendika artışı durdurursa yani ‘En düşük 130 bin liraya kadar çıkacak rakamları aşırı buluyoruz’ derse, toplu işten çıkarmayı düşünmeyeceğiz.”

  ‘Çoğunluğu büro personeli’

Bugünse işten çıkarmaları savundu:

“İşten çıkarmaların çok büyük çoğunluğu büro personeli ya da saha personeli gibi görünüp de ama sahada yeterli verim alınamayan insanlar da var.

Şunu hep söylüyorum. Çalışan, başarılı işler yapan, kurumun istediği performansı gösteren insanlara biz şeyimiz yok yani. Öyle onlara dokunma gibi bir niyetimiz yok.

 

Ama onun bir adaleti var, bir mantığı var.”

‘Emekli olanlar, ayrılanlar var’

İşten çıkarmalara rağmen İZENERJİ’ye 144 taşeron işçi alımı için ilan verilmişti.

ANKA‘nın haberine göre Tugay bununla ilgiliyse şunu dedi:

* Emekli olan, ayrılan saha işçileri var. Belediyeler her zaman sahada, temizlik işinde, park bahçe bakımında, ondan sonra ilaçlamada, yol tamirleri gibi işlerde sahada çalışacak aktif insanlara ihtiyaç duyar. Bu işlerin aksamasının bir nedeni oradaki personelin eksikliği ya da liyakatlı parçaların eksikliği. Biz onun olmaması için çok özen gösteriyoruz. Onun için çok dikkatli seçimler yapmaya çalışıyoruz.

‘Araya birilerini sokup daha hafif işlere’ geçmişler

* Burada şöyle bir şey oldu; daha önceki yıllarda sahada çalışmak üzere personel alındıktan kısa süre sonra bürolara geçirildiğini gördük. Yani temizlikte, park bahçede, ilaçlamada, yol tamirinde falan çalışacağım diye başlayan bazı arkadaşlarımız birkaç ay içerisinde rahatsızlıklarını gerekçe göstererek ya da başka nedenlerle araya birilerini sokarak açıkçası o şekilde bürolara, daha hafif işlere geçiyor. Böyle bir alışkanlık oluşmuş.

* Bunu yaşamamak için ilk başlangıcında altı ay hatta 11 ay kadar bir süre var. Bu süre içerisinde geçici statüde çalışsın, denemiş olalım. Eğer istediğimiz verimi alamazsak, performansı alamazsak arkadaşımıza uzatmayalım çalışma süresini diye bir önlem olarak bu uygulamayı başlattık. O sürenin sonunda eğer beklediğimiz performansı göstermişse, iyi bir çalışan olarak liyakatini bize ispat etmişse o geçici hali kalıcıya döndürülecek ve devam edecek. Geçici çalışma dediğimiz o.