ABB
Gamze ARSLAN
Köşe Yazarı
Gamze ARSLAN
 

Aile Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı ?

Kadın olma duygularımızla beraber anne olma isteğimiz bazı dönemlerde artıyor olabilir ama anne olmayı gerçekten arzuluyor musunuz? Annelik yapabilecek misiniz? Bu soruları sorarak mı karar veriyoruz yoksa hormonlarımıza güvenerek mi? Bir insan yetiştirmeye gücünüz var mı? Hane ilişkileri oldukça çok kıymetlidir özellikle ‘’Anne Çocuk ilişkisi’’ Çünkü; Çocuğun tüm gelişim alanlarının şekillenmesinde en önemli varlık annedir. Annesiyle arasında sağlıklı iletişim olduğunu hisseden çocuk güvenli bağın gerçekliğinin de ilk adımını atar ve bu bağ çocuğun tüm yaşamı boyunca kişiler arası yaşanılan ilişkilerinde temelini sağlar. Anne demek; hayata karşı sevgi, güven, kök inanç,bereket olgularının temelini oluşturur. Anne ve Çocuk arasında güçlü bir ilişki için ne yapılması gerekir? En önemli şey iletişimdir iletişimle bağ kurar iletişimle bitirir davranışlarla da bağı güçlendiririz. Bu her ilişki için geçerlidir. • Çocuğunuzu gözlemleyin iyi bir gözlemci olun onu tanımaya çalışın • Çocuğunuzu dinleyin isteklerini, hedeflerini, kim olabileceğini en çokta kendisi olabilecek mi? • Çocuğunuza empati ile yaklaşın siz onun yaşlarında olsaydınız ne yapardınız? Empati ; kişiler arasındaki tüm yargıları ortadan kaldırarak sakin bir şekilde davranmanıza yardımcı olur. • Çocuğunuza sarılmak, göz teması kurmak, şefkatli şekilde yaklaşmak, sevgi dolu sözcüklerde bulunmak • Çocuğunuzun siz tarafından daima sevildiğini ve varlığının kabul görüldüğünü hissettirmelisiniz • Çocuğunuza kızarak değil öğreterek tepki vermelisiniz o sizin rakibiniz değil onu bir birey olarak görmelisiniz. • Çocuğunuz varlığınızda güvende hissetmeli beraber hoş vakit geçireceğiniz oyunlar oynayarak bağınızı kurmalı ve güçlendirmelisiniz.   Tabii hayat bu kimileri çocukken anne olmak zorunda kaldı kimileri biyolojik anne oldu, kimileri hiç anneliği hissedemedi hep çocuk kaldı. Unutmayın ki gelecekte sizin eseriniz olacak bir ‘’İNSAN’’ Yetiştiriyorsunuz zor olsa da en tatlı his :)  Çocuklarınız sizlerin imzasıdır biraz sizin geninizden birazda ortaya çıkacak olan karakterden göreceğiniz bir imza olacaklardır. Her birimiz ailelerimizin imzalarını taşıyoruz üstümüzde. Derinden anneliği hissedenlere, derinden çocukluğunu yaşayan ve daha iyi anne olmak için mücadele eden herkese selam olsun !   Gamze ARSLAN Yaşam Koçu 
Ekleme Tarihi: 08 Ocak 2024 - Pazartesi

Aile Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı ?

Kadın olma duygularımızla beraber anne olma isteğimiz bazı dönemlerde artıyor olabilir ama anne olmayı gerçekten arzuluyor musunuz? Annelik yapabilecek misiniz? Bu soruları sorarak mı karar veriyoruz yoksa hormonlarımıza güvenerek mi? Bir insan yetiştirmeye gücünüz var mı?

Hane ilişkileri oldukça çok kıymetlidir özellikle ‘’Anne Çocuk ilişkisi’’ Çünkü; Çocuğun tüm gelişim alanlarının şekillenmesinde en önemli varlık annedir. Annesiyle arasında sağlıklı iletişim olduğunu hisseden çocuk güvenli bağın gerçekliğinin de ilk adımını atar ve bu bağ çocuğun tüm yaşamı boyunca kişiler arası yaşanılan ilişkilerinde temelini sağlar. Anne demek; hayata karşı sevgi, güven, kök inanç,bereket olgularının temelini oluşturur.

Anne ve Çocuk arasında güçlü bir ilişki için ne yapılması gerekir?

En önemli şey iletişimdir iletişimle bağ kurar iletişimle bitirir davranışlarla da bağı güçlendiririz.

Bu her ilişki için geçerlidir.

• Çocuğunuzu gözlemleyin iyi bir gözlemci olun onu tanımaya çalışın
• Çocuğunuzu dinleyin isteklerini, hedeflerini, kim olabileceğini en çokta kendisi olabilecek mi?
• Çocuğunuza empati ile yaklaşın siz onun yaşlarında olsaydınız ne yapardınız? Empati ; kişiler arasındaki tüm yargıları ortadan kaldırarak sakin bir şekilde davranmanıza yardımcı olur.
• Çocuğunuza sarılmak, göz teması kurmak, şefkatli şekilde yaklaşmak, sevgi dolu sözcüklerde bulunmak
• Çocuğunuzun siz tarafından daima sevildiğini ve varlığının kabul görüldüğünü hissettirmelisiniz
• Çocuğunuza kızarak değil öğreterek tepki vermelisiniz o sizin rakibiniz değil onu bir birey olarak görmelisiniz.
• Çocuğunuz varlığınızda güvende hissetmeli beraber hoş vakit geçireceğiniz oyunlar oynayarak bağınızı kurmalı ve güçlendirmelisiniz.

 

Tabii hayat bu kimileri çocukken anne olmak zorunda kaldı kimileri biyolojik anne oldu, kimileri hiç anneliği hissedemedi hep çocuk kaldı.

Unutmayın ki gelecekte sizin eseriniz olacak bir ‘’İNSAN’’ Yetiştiriyorsunuz zor olsa da en tatlı his :)  Çocuklarınız sizlerin imzasıdır biraz sizin geninizden birazda ortaya çıkacak olan karakterden göreceğiniz bir imza olacaklardır. Her birimiz ailelerimizin imzalarını taşıyoruz üstümüzde.

Derinden anneliği hissedenlere, derinden çocukluğunu yaşayan ve daha iyi anne olmak için mücadele eden herkese selam olsun !

 

Gamze ARSLAN
Yaşam Koçu 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
MUZAFFER ÇUHADAROĞLU
(08.01.2024 13:30 - #251)
Bilgileriniz için teşekkür ederim. Sanki biraz var ben dede.emiginize sağlık
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)