ABB
Gamze ARSLAN
Köşe Yazarı
Gamze ARSLAN
 

REDDEDİLMEYE DUYARLI DAVRANIŞ BOZUKLUĞU (DİSFORİ)

Disfori: Disfori, derin bir huzursuzluk veya memnuniyetsizlik halidir.Reddedilmeye dayalı davranış bozukluğunu oluşturan duygu durumudur. Benlik çok önemli bir olgudur. Benliğimize saygımız dış dünyamıza sergilediğimiz saygı durumudur. Kişi kendine nasıl davranıyorsa dışarıya da o şekilde davranır. Reddedilme, dışlanma, alay edilme gibi durumlara karşı içsel tepki veren bu kişilerin yaşadıkları durum reddedilmeye duyarlı disfori olarak adlandırılır. BELİRTİLER NELERDİR?  Sürekli reddedilme korkusu Yargılanma korkusu Fikir paylaşımında destek görme korkusu Özgüven eksikliği Benlik saygısının düşük olması Başarısızlık korkusu Sosyal ortamlardan kaçma isteği Zoru sevmek ancak yapamayacağını düşündüğü işlerden kaçmak  Reddedilme sonucunda yoğun hırs kaygı sinir öfke hissetmek NEDENLERİ NEDİR?  Benlik duygusu veya düşünce oluşumu kişinin kendini tanıması bilinçaltının herşeyi görme anlama duyusu  0-6 yaşları arasında gerçekleşir bu yaşlar arasında genetik veya ailede görülen davranış şekilleri ile birlikte bu duyguya sebebiyet verilmiş olabilir. Ailede veya özel ilişkilerde aşırı eleştirilere maruz kalan bireylerde daha sık rastlanıyor. Bu tarz kişiler de onaylanma ihtiyacı ve taktir edilme ihtiyacı oldukça yüksek... Bu gibi durumlarda yaşanan travmalar; bireyin benlik saygısının düşük olmasına, aşırı reddedilme korkusuna, kaygılara ve ilişkilerde terkedilme korkusuna ve hissine neden olur. Kişinin kendi yaşıtları veya ilişkileri sırasında yaşadığı bazı zorbalıklar veya olumsuz olaylar da bu durumun nedenleri arasında yer alabilir. TEDAVİSİ  Bu gibi durumlarda tedavi ilaç ile olmamalı,bilinçaltımızı uyuşturmak veya bilincimizi uyuşturmak mümkün değildir. Bunun yerine davranış terapileri almak daha faydalı olacaktır. Bu sayede aşırı kaygı durumunuz hafifleyecek,reddedilme durumuna göre tepkileriniz kontrol altına alınacaktır. Yaşam boyunca her zaman sevilecek,her zaman başarılı olacak değiliz dolayısıyla duygularımızı,tepkilerimizi kontrol altına almalıyız. Gamze ARSLAN Yaşam Koçu
Ekleme Tarihi: 30 Ekim 2023 - Pazartesi

REDDEDİLMEYE DUYARLI DAVRANIŞ BOZUKLUĞU (DİSFORİ)

Disfori: Disfori, derin bir huzursuzluk veya memnuniyetsizlik halidir.Reddedilmeye dayalı davranış bozukluğunu oluşturan duygu durumudur. Benlik çok önemli bir olgudur. Benliğimize saygımız dış dünyamıza sergilediğimiz saygı durumudur. Kişi kendine nasıl davranıyorsa dışarıya da o şekilde davranır. Reddedilme, dışlanma, alay edilme gibi durumlara karşı içsel tepki veren bu kişilerin yaşadıkları durum reddedilmeye duyarlı disfori olarak adlandırılır.

BELİRTİLER NELERDİR? 
Sürekli reddedilme korkusu
Yargılanma korkusu
Fikir paylaşımında destek görme korkusu
Özgüven eksikliği
Benlik saygısının düşük olması
Başarısızlık korkusu
Sosyal ortamlardan kaçma isteği
Zoru sevmek ancak yapamayacağını düşündüğü işlerden kaçmak 
Reddedilme sonucunda yoğun hırs kaygı sinir öfke hissetmek

NEDENLERİ NEDİR? 
Benlik duygusu veya düşünce oluşumu kişinin kendini tanıması bilinçaltının herşeyi görme anlama duyusu  0-6 yaşları arasında gerçekleşir bu yaşlar arasında genetik veya ailede görülen davranış şekilleri ile birlikte bu duyguya sebebiyet verilmiş olabilir.
Ailede veya özel ilişkilerde aşırı eleştirilere maruz kalan bireylerde daha sık rastlanıyor.
Bu tarz kişiler de onaylanma ihtiyacı ve taktir edilme ihtiyacı oldukça yüksek...
Bu gibi durumlarda yaşanan travmalar; bireyin benlik saygısının düşük olmasına, aşırı reddedilme korkusuna, kaygılara ve ilişkilerde terkedilme korkusuna ve hissine neden olur. Kişinin kendi yaşıtları veya ilişkileri sırasında yaşadığı bazı zorbalıklar veya olumsuz olaylar da bu durumun nedenleri arasında yer alabilir.

TEDAVİSİ 
Bu gibi durumlarda tedavi ilaç ile olmamalı,bilinçaltımızı uyuşturmak veya bilincimizi uyuşturmak mümkün değildir. Bunun yerine davranış terapileri almak daha faydalı olacaktır. Bu sayede aşırı kaygı durumunuz hafifleyecek,reddedilme durumuna göre tepkileriniz kontrol altına alınacaktır. Yaşam boyunca her zaman sevilecek,her zaman başarılı olacak değiliz dolayısıyla duygularımızı,tepkilerimizi kontrol altına almalıyız.

Gamze ARSLAN
Yaşam Koçu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.