ABB

Diyarbakır Barosu ÖTV zammını yargıya taşıdı

GÜNDEM (Web Sitesi) - Web Sitesi | 17.07.2023 - 13:21, Güncelleme: 17.07.2023 - 13:25
 

Diyarbakır Barosu ÖTV zammını yargıya taşıdı

Diyarbakır Barosu, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay’a ‘yürütmeyi durdurma’ ve kararnameyi ‘iptal’ başvurusu yaptı.
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla hem akaryakıtta hem de doğalgazda ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) artırıldı. Bu artış birçok ürünün fiyatının da yükselmesine yol açtı. Artıştan önce 27,5 lira olan bir litre kurşunsuz benzin 35 lira, 26 lira olan motorinin fiyatı da 33 liraya çıktı. Gündem Haber - VOA'nın haberine göre birçok kesimin tepkisine neden olan artışlar Diyarbakır Barosu tarafından yargıya taşındı. Danıştay’a başvuran Baro, öncelikle ÖTV artışını düzenleyen kararnamenin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep etti. Başvuruda artışların Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle değil kanunla olması gerektiğine vurgu yapıldı. Dilekçede şu ifadeler yer aldı: “Vergi koyma, değiştirme ve kaldırma yetkisi, Anayasanın 73’üncü maddesine göre, Yasama Organının mutlak yetkisi içerisindedir. Dolayısıyla; 167’nci madde uyarınca Cumhurbaşkanına verilecek yetkinin, vergi ve benzeri mali yükümlülüklerin konulması ve kaldırılmasıyla ilgili olmaması gerekmektedir. ( Tarafsız )  Aksi halde; verilecek yetki, Anayasa’nın anılan maddelerine aykırı olacağı gibi; yine, yukarıda söylemiş olduğumuz üzere, bu yetki kullanılarak vergi koyma ve kaldırma konusunda yapılan idari düzenleme, fonksiyon gaspı ile yetki yönünden hukuka aykırılık teşkil etmektedi." Baro Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı olduğunu savunduğu artışlarla ilgili Danıştay’a yürütmeyi durdurma ve iptal için başvurdu. 
Diyarbakır Barosu, düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay’a ‘yürütmeyi durdurma’ ve kararnameyi ‘iptal’ başvurusu yaptı.

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla hem akaryakıtta hem de doğalgazda ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) artırıldı.

Bu artış birçok ürünün fiyatının da yükselmesine yol açtı. Artıştan önce 27,5 lira olan bir litre kurşunsuz benzin 35 lira, 26 lira olan motorinin fiyatı da 33 liraya çıktı.

Gündem Haber - VOA'nın haberine göre birçok kesimin tepkisine neden olan artışlar Diyarbakır Barosu tarafından yargıya taşındı. Danıştay’a başvuran Baro, öncelikle ÖTV artışını düzenleyen kararnamenin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep etti.

Başvuruda artışların Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle değil kanunla olması gerektiğine vurgu yapıldı. Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“Vergi koyma, değiştirme ve kaldırma yetkisi, Anayasanın 73’üncü maddesine göre, Yasama Organının mutlak yetkisi içerisindedir. Dolayısıyla; 167’nci madde uyarınca Cumhurbaşkanına verilecek yetkinin, vergi ve benzeri mali yükümlülüklerin konulması ve kaldırılmasıyla ilgili olmaması gerekmektedir. ( Tarafsız

Aksi halde; verilecek yetki, Anayasa’nın anılan maddelerine aykırı olacağı gibi; yine, yukarıda söylemiş olduğumuz üzere, bu yetki kullanılarak vergi koyma ve kaldırma konusunda yapılan idari düzenleme, fonksiyon gaspı ile yetki yönünden hukuka aykırılık teşkil etmektedi."

Baro Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı olduğunu savunduğu artışlarla ilgili Danıştay’a yürütmeyi durdurma ve iptal için başvurdu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.