ABB

TOFED Başkanı Özcan'ın "Otobüs bilet fiyatlarına zam yok" iddialarını yalanladı!

GÜNDEM 17.01.2023 - 09:28, Güncelleme: 17.01.2023 - 09:28
 

TOFED Başkanı Özcan'ın "Otobüs bilet fiyatlarına zam yok" iddialarını yalanladı!

Otobüs İşletme Sahipleri Derneği, geçtiğimiz günlerde TOFED Başkanı Birol Özcan'ın "Otobüs bilet fiyatlarına 2023'te zam yok" ifadesine duydukları üzüntüyü belirterek bu yönde çıkan haberlere ithafen bir yazılı açıklama yaptı. İşte Otobüs İşletme Sahipleri Derneği'nin o açıklaması...
Türkiye genelinde 90 kadar firmanın üyesi olduğu Otobüs İşletme Sahipleri Derneği, geçtiğimiz günlerde TOFED Başkanı Birol Özcan'ın "Otobüs bilet fiyatlarına 2023'te zam yok" ifadelerine ithafen bir açıklama yaptı. Bu konuya ilişkin bazı basın-yayın organlarında çıkan haberleri üzüntüyle okuduklarını belirten Otobüs İşletme Sahipleri Derneği, "13.01.2023 tarihinde bazı basın-yayın organlarında “TOFED Başkanı: Şehirlerarası otobüs bilet fiyatlarına bu yıl zam yapılmayacak” başlığı ile verilen haberlerde, Sayın Birol Özcan’ın 2023 yılı için otobüs sektörünün maliyet kalemlerinde artış olmaması durumunda, bilet fiyatlarına zam yapmama temennisinin kesin hüküm, bir taahhüt gibi sunulduğunu ne yazık ki üzülerek okuduk. Bir süredir dizginlenemeyen bir enflasyonla mücadele eden bir ülkede fiyat sabitleme garantisinin hiçbir mesnedi, dayanağı ve ekonomik kriteri olamaz. Pandemi öncesi bilet satış rakamlarına ulaşamayan ve günbegün kan kaybeden sektörümüz bugün mevsimsel etkilerle yolcu sayısındaki düşüş yüzünden yıkıcı fiyat rekabeti ile de karşı karşıyadır.   "%200-%500 arası zamlar bilet fiyatlarına henüz yansıtılamamıştır" Her gün artan maliyetlerimiz ortadadır. Her ne kadar yolcularımızın alım gücünün düştüğü şu günlerde bilet fiyatlarını arttırmak istemesek de asgari ücrete son bir yılda gelen yaklaşık %100 oranındaki zam, Motorlu Taşıtlar Vergisine gelen %61,5 zam, lastik ve bakım ücretlerine 2022’de gelen zamlar ve kasko-sigorta bedellerine gelen %200-%500 arası zamlar bilet fiyatlarına henüz yansıtılamamıştır.   "Bilet fiyatının enflasyon oranın çok altında artışı sağlanabilir" Sektörde faaliyet gösteren firmalar olarak, hükümetin verebileceği destekler bizler için hayati önem arz etmektedir. Biletteki KDV oranın tıpkı diğer turizm paydaşlarımızdaki gibi %8 olması, yeni araç yatırımlarında uygun finansmana erişim, bakanlığın kilometre maliyet analizi altında kalan bilet fiyatlarına onay vermemesi ve fiyat tarifelerinin online kanallarda %30’luk maksimum indirim dilimi dışında satılmaması gibi önlemler alınarak, bilet fiyatının enflasyon oranın çok altında artışı sağlanabilir. Değerli yolcularımıza ve tüm kamuoyunun bilgisine arz ederiz. Saygılarımızla, Otobüs İşletme Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu." ifadelerini kullandı.
Otobüs İşletme Sahipleri Derneği, geçtiğimiz günlerde TOFED Başkanı Birol Özcan'ın "Otobüs bilet fiyatlarına 2023'te zam yok" ifadesine duydukları üzüntüyü belirterek bu yönde çıkan haberlere ithafen bir yazılı açıklama yaptı. İşte Otobüs İşletme Sahipleri Derneği'nin o açıklaması...

Türkiye genelinde 90 kadar firmanın üyesi olduğu  Otobüs İşletme Sahipleri Derneği, geçtiğimiz günlerde TOFED Başkanı Birol Özcan'ın "Otobüs bilet fiyatlarına 2023'te zam yok" ifadelerine ithafen bir açıklama yaptı.

Bu konuya ilişkin bazı basın-yayın organlarında çıkan haberleri üzüntüyle okuduklarını belirten  Otobüs İşletme Sahipleri Derneği,

"13.01.2023 tarihinde bazı basın-yayın organlarında “ TOFED Başkanı: Şehirlerarası otobüs bilet fiyatlarına bu yıl zam yapılmayacak” başlığı ile verilen haberlerde, Sayın Birol Özcan’ın 2023 yılı için otobüs sektörünün maliyet kalemlerinde artış olmaması durumunda, bilet fiyatlarına zam yapmama temennisinin kesin hüküm, bir taahhüt gibi sunulduğunu ne yazık ki üzülerek okuduk. Bir süredir dizginlenemeyen bir enflasyonla mücadele eden bir ülkede fiyat sabitleme garantisinin hiçbir mesnedi, dayanağı ve ekonomik kriteri olamaz.
Pandemi öncesi bilet satış rakamlarına ulaşamayan ve günbegün kan kaybeden sektörümüz bugün mevsimsel etkilerle yolcu sayısındaki düşüş yüzünden yıkıcı fiyat rekabeti ile de karşı karşıyadır.

 

"%200-%500 arası zamlar bilet fiyatlarına henüz yansıtılamamıştır"


Her gün artan maliyetlerimiz ortadadır. Her ne kadar yolcularımızın alım gücünün düştüğü şu günlerde bilet fiyatlarını arttırmak istemesek de asgari ücrete son bir yılda gelen yaklaşık %100 oranındaki zam, Motorlu Taşıtlar Vergisine gelen %61,5 zam, lastik ve bakım ücretlerine 2022’de gelen zamlar ve kasko-sigorta bedellerine gelen %200-%500 arası zamlar bilet fiyatlarına henüz yansıtılamamıştır.

 

"Bilet fiyatının enflasyon oranın çok altında artışı sağlanabilir"


Sektörde faaliyet gösteren firmalar olarak, hükümetin verebileceği destekler bizler için hayati önem arz etmektedir. Biletteki KDV oranın tıpkı diğer turizm paydaşlarımızdaki gibi %8 olması, yeni araç yatırımlarında uygun finansmana erişim, bakanlığın kilometre maliyet analizi altında kalan bilet fiyatlarına onay vermemesi ve fiyat tarifelerinin online kanallarda %30’luk maksimum indirim dilimi dışında satılmaması gibi önlemler alınarak, bilet fiyatının enflasyon oranın çok altında artışı sağlanabilir.
Değerli yolcularımıza ve tüm kamuoyunun bilgisine arz ederiz. Saygılarımızla, Otobüs İşletme Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu."
 ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.