ABB

BTK’nın ‘Kitlesel Gözetim’ Kararı Mahkeme Tarafından İptal Edildi

GÜNDEM 05.09.2023 - 09:08, Güncelleme: 05.09.2023 - 09:08
 

BTK’nın ‘Kitlesel Gözetim’ Kararı Mahkeme Tarafından İptal Edildi

Bir internet servis sağlayıcı şirketin başvurusuyla açılan davada, “kitlesel gözetim” kararının BTK’nın en üst karar organı tarafından alınmadığı, kararın yetki yönünden hukuksuz olduğu belirtildi.
Tarafsız Haber - İnternet servis sağlayıcısı şirketlerin, kullanıcıların internet trafik verilerini ve kimlik bilgilerini Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’na aktarması mahkeme kararıyla iptal edildi. Ancak BTK ’nın mahkeme kararını şirketlere bildirmediği ve veri akışının devam ettiği ortaya çıktı. T24’den Doğu Eroğlu’nun yazısına göre, Türkiye’de internet kullanıcılarının internet trafik bilgileri, yani ziyaret ettikleri internet siteleri, kullandıkları uygulamalar, konum verileri, WhatsApp’ta kimlerle yazıştıkları ya da telefonlaştıklarının verisi, her saat başı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ’na bağlı Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’na (BTK) gidiyor. Üstelik bu veriler, kullanıcılarının kimlik bilgileriyle eşleştirilmiş biçimde BTK’ya gönderiliyor. BTK, hangi kullanıcının hangi siteyi ziyaret ettiğini, kullanıcının hangi konumda bulunup hangi baz istasyonundan servis aldığını, hangi dakika ve saniyede WhatsApp kullandığını saat başı öğreniyor ve kayıtlarına ekliyor. Kitlesel gözetim faaliyeti, BTK’nın internet servis sağlayıcı şirketlere 15 Aralık 2020’de gönderdiği bir yazıyla başladı. “Anayasa’ya aykırı” Yazı, bir internet servis sağlayıcısı şirket tarafından yargıya taşındı. BTK kararının, Anayasa’ya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye giden şirket, kitlesel gözetim kararının iptalini istedi. Şirket, istenen bilgilerin BTK’ya gönderilmesi halinde, verilerinin paylaşılması yönünde açık rızası olmayan abonelerinin iletişimin gizliliği ve kişisel verilerin korunması hakları ile haberleşme özgürlüklerinin ihlal edilmiş olacağını ifade etti. Davayı görüşen Ankara 3. İdare Mahkemesi, davacı şirketin Anayasa’ya aykırılık ile kişisel hak ve özgürlüklerin ihlali konusundaki itirazlarını dikkate almadı, ancak kararın BTK ’nın en üst karar organı tarafından alınmadığını tespit etti ve “yetki yönünden” hukuksuz bulduğu kararı 29 Mart 2023’te iptal etti. Ancak isminin açıklanmasını istemeyen davacı şirketten bir yetkili, BTK’nın mahkeme kararını kendilerine göndermediğini, "İSS Trafik Log Deseni" konusunda alınmış yeni bir kararı da tebliğ etmediğini belirtti. Diğer bazı şirketler de kullanıcıların trafik verilerinin BTK’ya gönderilmeye devam ettiğini aktardı. 
Bir internet servis sağlayıcı şirketin başvurusuyla açılan davada, “kitlesel gözetim” kararının BTK’nın en üst karar organı tarafından alınmadığı, kararın yetki yönünden hukuksuz olduğu belirtildi.

Tarafsız Haber - İnternet servis sağlayıcısı şirketlerin, kullanıcıların internet trafik verilerini ve kimlik bilgilerini Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’na aktarması mahkeme kararıyla iptal edildi. Ancak BTK ’nın mahkeme kararını şirketlere bildirmediği ve veri akışının devam ettiği ortaya çıktı.

T24’den Doğu Eroğlu’nun yazısına göre, Türkiye’de internet kullanıcılarının internet trafik bilgileri, yani ziyaret ettikleri internet siteleri, kullandıkları uygulamalar, konum verileri, WhatsApp’ta kimlerle yazıştıkları ya da telefonlaştıklarının verisi, her saat başı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ’na bağlı Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’na (BTK) gidiyor.

Üstelik bu veriler, kullanıcılarının kimlik bilgileriyle eşleştirilmiş biçimde BTK’ya gönderiliyor. BTK, hangi kullanıcının hangi siteyi ziyaret ettiğini, kullanıcının hangi konumda bulunup hangi baz istasyonundan servis aldığını, hangi dakika ve saniyede WhatsApp kullandığını saat başı öğreniyor ve kayıtlarına ekliyor.

Kitlesel gözetim faaliyeti, BTK’nın internet servis sağlayıcı şirketlere 15 Aralık 2020’de gönderdiği bir yazıyla başladı.

“Anayasa’ya aykırı”
Yazı, bir internet servis sağlayıcısı şirket tarafından yargıya taşındı. 
BTK kararının, Anayasa’ya ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye giden şirket, kitlesel gözetim kararının iptalini istedi. Şirket, istenen bilgilerin BTK’ya gönderilmesi halinde, verilerinin paylaşılması yönünde açık rızası olmayan abonelerinin iletişimin gizliliği ve kişisel verilerin korunması hakları ile haberleşme özgürlüklerinin ihlal edilmiş olacağını ifade etti.

Davayı görüşen Ankara 3. İdare Mahkemesi, davacı şirketin Anayasa’ya aykırılık ile kişisel hak ve özgürlüklerin ihlali konusundaki itirazlarını dikkate almadı, ancak kararın BTK ’nın en üst karar organı tarafından alınmadığını tespit etti ve “yetki yönünden” hukuksuz bulduğu kararı 29 Mart 2023’te iptal etti.

Ancak isminin açıklanmasını istemeyen davacı şirketten bir yetkili, BTK’nın mahkeme kararını kendilerine göndermediğini, "İSS Trafik Log Deseni" konusunda alınmış yeni bir kararı da tebliğ etmediğini belirtti.

Diğer bazı şirketler de kullanıcıların trafik verilerinin BTK’ya gönderilmeye devam ettiğini aktardı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.