ABB

Lozan’ın 100. Yılında Pamukoğlu’ndan Alarm!

GÜNDEM 24.07.2023 - 11:31, Güncelleme: 24.07.2023 - 11:31
 

Lozan’ın 100. Yılında Pamukoğlu’ndan Alarm!

“Sevr Barış Antlaşması’nda yer alıp da Lozan’da reddedilen bazı hükümler, günümüzde yeniden canlandırılmaya çalışılıyor mu? Bu sorunun cevabı: Evet! Biri, Ege Denizi’nde Yunan hâkimiyeti, diğeri ise Amerika ve Avrupa ülkelerinin vazgeçemedikleri siyasi hedefleri olarak Orta Doğu’da Kürdistan’ı inşa etme gayretleridir.”
Lozan’ın 100. yılı anısına Osman Pamukoğlu’ndan Büyük Hesaplaşma! Asırlık diplomatik zaferi madde madde ele alan Pamukoğlu, bugün gelinen noktada Türkiye’yi uyarıyor: “Yunanistan’a verilen adalar Sevr’de bile askersizdi!” Büyük Hesaplaşma, İnkılâp Kitabevi’nden çıktı.   Tarafsız Haber - Türkiye’nin ölüm fermanını ilan eden Sevr ’in; Kurtuluş Savaşı ile meydanda, Lozan ile masada yırtılıp atılmasının üzerinden 100 yıl geçti. Ancak Trakya sınırına dayanan Amerikan üsleri ve asker yığılan Yunan adalarına bakıldığında geçen 100 yılda kazanılanlardan ziyade kaybedilenler göze çarpıyor. Osman Pamukoğlu son kitabı Büyük Hesaplaşma’da bu konuya önemle dikkat çekiyor: “Yunanistan uygun siyasi koşulları yakaladığında karasularını 6 milden 12 mile çıkarmak gibi bir hamle yapabilir.”   Sevr’i anlatmadan Lozan’ın öneminin anlaşılamayacağına ve Montrö’süz de antlaşmanın eksik kalacağına vurgu yapan Pamukoğlu, yeni kitabında tüm bunları okura sadeleştirerek madde madde sunuyor. Pamukoğlu, Sevr’den “Ölüm Çıngırağı” olarak bahsediyor ve Türkiye’nin nasıl üç karış toprağa mahkûm edildiğini anlatıyor. Ancak sonunda bu tuzaktan Türkiye, Ulusal Direniş ile çıkmayı başarıyor. Pamukoğlu, dünyayı şaşırtan bu zaferi kronolojik bir sıra içinde ustalıkla ele alıyor.   Kritik Konumda 10 Amerikan Üssü   Pamukoğlu kitapta, Lozan’ın 100 yıl için yapıldığı ve bu sürenin sonunda hukuki geçerliliği olmayacağına dair söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ve Lozan’ın Cumhuriyetin nihai senedi olduğunun altını çiziyor. Ancak konjonktürel açıdan bir değerlendirme yaptığında ve ülkenin uluslararası arenadaki konumuna baktığında okuru uyarmadan da edemiyor: “Yunanistan’a verilen adaların askersizleştirilmesi Sevr’de bile yer almasına rağmen bugün, tüm adalar, ordu birlikleri ve ağır silahlarla doldurulmuş durumdadır. Yunanistan topraklarında Dedeağaç’tan başlayıp Girit’te son bulan 10 Amerikan askeri üssü Yunan topraklarındadır. NATO’da olmasına rağmen ABD ve Fransa’yla ikili askeri ittifaklar yapmıştır. Uygun siyasi koşulları yakaladığı zaman karasularını 6 milden 12 mile çıkarma hamlesini yapabilir.”
“Sevr Barış Antlaşması’nda yer alıp da Lozan’da reddedilen bazı hükümler, günümüzde yeniden canlandırılmaya çalışılıyor mu? Bu sorunun cevabı: Evet! Biri, Ege Denizi’nde Yunan hâkimiyeti, diğeri ise Amerika ve Avrupa ülkelerinin vazgeçemedikleri siyasi hedefleri olarak Orta Doğu’da Kürdistan’ı inşa etme gayretleridir.”

Lozan’ın 100. yılı anısına Osman Pamukoğlu’ndan Büyük Hesaplaşma! Asırlık diplomatik zaferi madde madde ele alan Pamukoğlu, bugün gelinen noktada Türkiye’yi uyarıyor: “Yunanistan’a verilen adalar Sevr’de bile askersizdi!” Büyük Hesaplaşma, İnkılâp Kitabevi’nden çıktı.
 


Tarafsız Haber - Türkiye’nin ölüm fermanını ilan eden Sevr ’in; Kurtuluş Savaşı ile meydanda, Lozan ile masada yırtılıp atılmasının üzerinden 100 yıl geçti. Ancak Trakya sınırına dayanan Amerikan üsleri ve asker yığılan Yunan adalarına bakıldığında geçen 100 yılda kazanılanlardan ziyade kaybedilenler göze çarpıyor. Osman Pamukoğlu son kitabı Büyük Hesaplaşma’da bu konuya önemle dikkat çekiyor: “Yunanistan uygun siyasi koşulları yakaladığında karasularını 6 milden 12 mile çıkarmak gibi bir hamle yapabilir.”
 
Sevr’i anlatmadan Lozan’ın öneminin anlaşılamayacağına ve Montrö’süz de antlaşmanın eksik kalacağına vurgu yapan Pamukoğlu, yeni kitabında tüm bunları okura sadeleştirerek madde madde sunuyor. Pamukoğlu, Sevr’den “Ölüm Çıngırağı” olarak bahsediyor ve Türkiye’nin nasıl üç karış toprağa mahkûm edildiğini anlatıyor. Ancak sonunda bu tuzaktan Türkiye, Ulusal Direniş ile çıkmayı başarıyor. Pamukoğlu, dünyayı şaşırtan bu zaferi kronolojik bir sıra içinde ustalıkla ele alıyor.
 
Kritik Konumda 10 Amerikan Üssü
 
Pamukoğlu kitapta, Lozan’ın 100 yıl için yapıldığı ve bu sürenin sonunda hukuki geçerliliği olmayacağına dair söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ve Lozan’ın Cumhuriyetin nihai senedi olduğunun altını çiziyor. Ancak konjonktürel açıdan bir değerlendirme yaptığında ve ülkenin uluslararası arenadaki konumuna baktığında okuru uyarmadan da edemiyor: “Yunanistan’a verilen adaların askersizleştirilmesi Sevr’de bile yer almasına rağmen bugün, tüm adalar, ordu birlikleri ve ağır silahlarla doldurulmuş durumdadır. Yunanistan topraklarında Dedeağaç’tan başlayıp Girit’te son bulan 10 Amerikan askeri üssü Yunan topraklarındadır. NATO’da olmasına rağmen ABD ve Fransa’yla ikili askeri ittifaklar yapmıştır. Uygun siyasi koşulları yakaladığı zaman karasularını 6 milden 12 mile çıkarma hamlesini yapabilir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarafsizhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.